/
1 View0
Bigos w odchudzonej wersji

Bigos w odchudzonej wersji

Bigos w odchudzonej wersji

Tradycyjny bigos to danie bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Postanowiłam więc odchudzić ten przepis i wyszedł naprawdę pyszny. Lekki, ale za sprawą chudego mięsa bardzo sycący.

Bigos w odchudzonej wersji - składniki na 6 porcji

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa z udźca z indyka
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • kilka pieczarek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka kminku, ziele angielskie – 3 kulki, liść laurowy

Bigos w odchudzonej wersji - przygotowanie

  • Kapustę zalew wodą i gotuj do miękkości z listkiem laurowym ok. 45 minut. Odcedź. W międzyczasie ugotuj grzyby.
  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki mogą być uprzednio zblanszowane, czosnek, mięso pokrojone w drobną kostkę i podsmaż.
  • Gdy mięso będzie obsmażone dodaj je do i ugotowanej i odcedzonej kapusty. Wlej passatę pomidorową, dodaj ugotowane grzyby i przyprawy.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 45 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 200 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 11 g

Wskazówki