/
359 Views0
przepis na słodkie gofry z niskim indeksem

Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym

Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym

Czy mając insulinooporność można jeść gofry na słodko! Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane.

Jak je przygotować?

  • aby nadać im słodyczy cukier zastąp erytrytolem (erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi),
  • jako bazy użyj pełnoziarnistych produktów zbożowych np. mąki owsianej, mąki orkiszowej razowej, kaszy gryczanej,
  • dodaj jogurt/serek (białko zwolni wchłanianie węglowodanów i nada uczucie sytości – możesz osłodzić erytrytolem),
  • dodaj owoce z niskim indeksem glikemicznym np. borówki, maliny,
  • zjedz je w towarzystwie orzechów (oprócz tego, że dostarczysz wartościowych kwasów tłuszczowych to opóźnisz wchłanianie węglowodanów).

Zapraszam więc na słodkie gofry w zdrowej odsłonie!

Gofry sprawdzą się także na diecie redukcyjnej i jako słodycz dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Indeks glikemiczny gofrów wynosi 45 (niski), a ładunek glikemiczny 7 (niski).

Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym - składniki na 4 sztuki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki erytrytolu

Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym - przygotowanie

  • Kaszę zalej wodą i odstaw na 8-12 h. Po tym czasie wylej wodę i zblenduj kaszę.
  • Dodaj jajko i zblenduj ponownie. Dodaj erytrytol. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać trochę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Smaż na rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia. Jeśli gofrownica ma tendencję do przywierania posmaruj ją lekko tłuszczem.

Wartość odżywcza 1 sztuki

Kaloryczność: 102 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 18 g

Wskazówki