W żółtku jaja znajduje się najwięcej propłodnościowych składników. Jajka to cenne źródło witaminy B12, D, białka i choliny.
Awokado z kolei jest źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Wpływają również korzystnie na układ hormonalny, regulują cykl miesiączkowy, proces owulacji. Zwiększają także ilość płodnego śluzu.
Niektóre dzieci na pewnym etapie życia nie przepadają za posiłkami o takiej konsystencji. W tej sytuacji możesz dziecku podać oddzielnie składniki dania układając je na talerzyku lub blacie krzesełka do karmienia.
Jeśli chcesz podać ser feta zwróć uwagę z jakiego mleka został zrobiony. Jeśli w swoim składzie ma mleko kozie i owcze nie należy go stosować u niemowląt poniżej 12. miesiąca życia z uwagi na dużą zawartość soli mineralnych. Podanie ich niemowlęciu zwiększa ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B12.
Ponadto ser feta jest bardzo słonym produktem więc powinno się go raczej unikać w diecie małych dzieci i podawać raczej okazjonalnie. Ten dodatek podaj dziecku raczej bliżej 2 roku życia.