/
110 Views0
omlet orkiszowy z pieczarkami

Orkiszowy omlet pieczarkowy

omlet pieczarkowy dieta redukcyjna

Orkiszowy omlet pieczarkowy to propozycja na sycące śniadanie lub kolację! Uwielbiam połączenie jajek i pieczarek! 
Dodając do tego omleta porcję świeżych warzyw otrzymasz w pełni zbilansowany posiłek. Szczególnie polecam ogórka kiszonego lub czerwoną paprykę bogate w witaminę C! Dzięki takiemu dodatkowi żelazo zawarte w jajkach lepiej się przyswoi

Orkiszowy omlet pieczarkowy- składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki masła/oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g mąki orkiszowej razowej
  • kawałek cebuli
  • 2-3 pieczarki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól

Orkiszowy omlet pieczarkowy - przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodaj sos sojowy i odrobinę wody. Duś do momentu aż pieczarki będą miękkie i woda odparuje.
  2. Jajka roztrzep z mlekiem i mąką. Dodaj szczyptę soli i pieprz do smaku.
  3. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż do zarumienienia z obu stron.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 290 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 22 g

Wskazówki