Omlety to zdecydowanie jedne z moich ulubionych śniadań, ale także moich Podopiecznych. Bardzo sycące, a zarazem lekkie. Dobrze smakują nawet na zimno zabrane w lunchboxie do prac.
Wystarczy dołożyć pełnoziarniste pieczywo, porcję świeżych warzyw i gotowe! A przygotowane z dodatkiem mąki razowej i mleka/wody/napoju roślinnego (i oczywiście porcją świeżych warzyw) mogą stanowić samodzielnie danie.
Sprawdzą się na diecie redukcyjnej, z niskim indeksem glikemicznym, a także wspierającej płodność i gospodarkę hormonalną kobiet.
Omlety z mąką gryczaną szczególnie polecam wszystkim stosującym dietę bezglutenową. Dostarczą białka i węglowodanów w jednym posiłku. To świetna opcja zamiast klasycznych kanapek. Kto choć raz piekł chleb bezglutenowy ten wie, że to nie lada wyzwanie.
Kaloryczność: 315 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 4 g
Jaja to źródło choliny, witaminy D, witaminy B12 oraz białka – składników mających działanie propłodnościowe.
Od początku rozszerzania diety należy zadbać o produkty bogate w żelazo. Jajka są źródłem żelaza hemowego, które jest bardzo dobrze przyswajalne. Podając omleta niemowlakowi pamiętaj, aby jajko było bardzo dobrze ścięte.
© Copyright 2021 All Rights Reserved