/
634 Views0

Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką

Tym razem posiłek dedykowany osobom z anemią. Ten omlet to solidna dawka żelaza! A to za sprawą jajek, które są jego świetnym źródłem. Dodatkowo obecność papryki bogatej w witaminę C zwiększa przyswajalność tego pierwiastka. Kropką nad i w tym daniu są również pestki dyni, które oprócz tego że dostarczają zdrowych tłuszczy to są także źródłem żelaza. 

Jeśli masz niedoczynność tarczycy koniecznie sprawdź poziom żelaza. Bardzo wiele kobiet ma z tym problem.

Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • garść szpinaku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawy: sól, pieprz

Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką - przygotowanie

  • Szpinak i paprykę zeszklij na oleju rzepakowym.
  • Jajka roztrzep w misce z solą i pieprzem. Następnie wlej je na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowego omleta posyp pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 237 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 6 g

Wskazówki