/
495 Views0
słodkie śniadanie, omlet

Omlet biszkoptowy

omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy! Smakuje jak ciasto! To propozycja na śniadanie także dla maluchów. Omlet ma niski indeks glikemiczny więc nadaje się również dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Kto się skusi?

Omlet biszkoptowy - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • kilka malin mrożonych

Omlet biszkoptowy - przygotowanie

  • Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę (aby białka lepiej się ubiły dodaj szczyptę soli). Następnie dodaj żółtka, budyń, mąkę i erytrol. Delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
  • Omleta udekoruj jogurtem i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 301 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 26 g

Wskazówki