/
1 View0

Kotleciki z zielonej soczewicy i pieczarek

Kotleciki z zielonej soczewicy i pieczarek

Kotleciki z zielonej soczewicy to alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Z zewnątrz bardzo chrupiące, a dzięki dodanym pieczarkom są bardzo mięciutkie w środku. Świetnie będą komponować się surówką z kiszonej kapusty, czy ogórków kiszonych. A w połączeniu z ziemniakami z koperkiem będą stanowiły pyszne danie obiadowe. Są naprawdę przepyszne! Polecam!

Z przepisu wychodzi ok. 9 kotlecików, po 3 na jedną porcję.

Kotleciki z zielonej soczewicy i pieczarek - składniki na 3 porcje

  • 100 g zielonej soczewicy (suchej)
  • 200 g pieczarek
  • 1 kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Kotleciki z zielonej soczewicy i pieczarek - przygotowanie

  • Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez około 30 minut, następnie ugotuj do miękkości.
  • Pora zeszklij na łyżeczce oleju rzepakowego, dodaj pieczarki wcześniej uprzednio zblanszowane. Podsmaż chwilkę.
  • Soczewicę zblenduj, następnie dodaj pieczarki, jajko, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy.
  • Z masy uformuj kotleciki obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor na pozostałej ilości oleju.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 350 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 38 g

Wskazówki