/
732 Views0
kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

kopytka dyniowe

Delikatne, mięciutkie kopytka dyniowe idealne podczas rozszerzenia diety. Są w takim kształcie, że Twojemu niemowlakowi będzie bardzo łatwo je chwycić i zjeść. Starszak też z pewnością chętnie spróbuje! Ich wykonanie jest banalnie proste. Możesz więc zaangażować dziecko do wspólnego gotowania. To fantastyczna zabawa

Kopytka dyniowe - składniki na 3 porcje

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g dyni
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej/orkiszowej
  • przyprawy: sól

Kopytka dyniowe - przygotowanie

  • Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie ubij na puree.
  • Dynię pokrój w kostkę, daj do małego rondelka z odrobiną wody i duś do miękkości. Rozdrobnij na puree.
  • Ziemniaki, dynię połącz z mąką, jajkiem i odrobiną soli. Wyrób ciasto.
  • Ciasto jest bardzo delikatne i lekko kleiste. Wyłóż je na stolnicę lekko posypaną mąką. Z ciasta uformuj wałek, lekko go spłaszcz dłonią i wykrawaj ukośne kawałki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj kopytka do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podczas gotowania pomieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Ugotowane wyciągaj łyżka cedzakową i rozłóż na talerz.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 340 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 73 g

Wskazówki