Jednym z warzyw dostępnych właściwie cały rok jest por. Był składnikiem mojego dzisiejszego kaszotta. Por ma wiele cennych wartości odżywczych. Za jego prozdrowotne walory odpowiada głównie allicyna. Dowiedziono, że wpływa korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi. Jest źródłem również kwasu foliowego. Zawiera polifenole, które są substancjami zwalczającymi wolne rodniki. Por zmniejsza również stan zapalny.
To danie super sprawdzi się gdy cierpisz na anemię. Zawiera kaszę gryczaną, pestki dyni, mięso, natkę pietruszki, które zawierają duże ilości żelaza.
Kaloryczność: 397 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 34 g
Kasza gryczana to produkt o niskim indeksie glikemicznym, co ważne w przypadku starań o dziecko. Całe danie na koniec możesz posypać nasionami czarnuszki.
Takim obiadem możesz podzielić się ze swoim starszym dzieckiem.
Podając danie niemowlakowi ugotuj kaszę na gęsto, aby zminimalizować ryzyko zadławienia. Pestki dyni zmiel. Do porcji posiłku nie dodawaj soli.
Pieczarki to grzyby hodowlane i są bezpieczne, możesz je podawać od początku rozszerzania diety po obróbce termicznej.
© Copyright 2021 All Rights Reserved