/
1 View0

Jaglanka z prażonym jabłkiem i orzechami

Jaglanka z prażonym jabłkiem i orzechami

Jednym z ulubionych dań z mojego dzieciństwa jest ryż gotowany na mleku zapiekany z jabłkami, cynamonem i masłem. Do tej pory bardzo lubię to ciepłe danie, szczególnie jesienią i zimą. Przygotowanie go zajmuje jednak trochę czasu więc przygotowałam znacznie szybszą i nieco zdrowszą alternatywę. Jaglanka z prażonym jabłkiem z dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca. A jakie są Twoje ulubione dania z dzieciństwa? Może ktoś w szczególny sposób je dla Ciebie przyrządzał?  Z przyjemnością poczytam Twoich smakowitych wspomnień. 

Ta jaglanka z prażonym jabłkiem, cynamonem i orzechami jest po prostu obłędna. Jestem pewna, że posmakuje całej Twojej rodzinie.

Jaglanka z prażonym jabłkiem i orzechami - składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka 2% tł.
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • 30 g orzechów nerkowca

Jaglanka z prażonym jabłkiem i orzechami - przygotowanie

  • Kasze jaglaną przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy i ugotuj na mleku do miękkości na małym ogniu. Jeśli kasza wchłonie całe mleko ale nadal będzie twardawa możesz dolać trochę wody i pogotować jeszcze chwilkę.
  • Gdy kasza się ugotuje przykryj ją i odstaw chwilkę.
  • Jabłko obierz, pokrój w kostkę i upraż w garnku z małą ilością wody, dodaj cynamon.
  • Do ugotowanej kaszy dodaj jabłko i orzechy nerkowca.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 420 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 62g

Wskazówki