/
923 Views0

Indyk z żółtą papryką i marchewką

Indyk z żółtą papryką i marchewką

Masz ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego? Ten przepis z pewnością się sprawdzi. Delikatne mięso z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Przepis bezglutenowy, bezmleczny z niskim indeksem glikemicznym. Możesz skorzystać z niego jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, podzielić się dzieckiem. 

Indyk z żółtą papryką i marchewką​ - składniki na 3 porcje

  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy smaku, 1/3 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki majeranku, listek laurowy, ziele angielskie

Indyk z żółtą papryką i marchewką​ - przygotowanie

  • Mięso pokrój w plastry i podsmaż razem z cebulą na oleju. Dodaj przyprawy, czosnek, pokrojoną marchewkę i paprykę.
  • Gdy mięso delikatnie zbieleje podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 225 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 6 g

Wskazówki