Przygotowując danie możesz dodać trochę kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne.
Możesz dodać także czerwoną paprykę, która jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C korzystnie wpływa na regulację hormonów u kobiet z zaburzeniami fazy lutealnej, może również zapobiegać przedwczesnym poronieniom.
Jeśli chcesz podać to danie niemowlakowi do gotowania nie dodawaj soli. Kawałki możesz podać do samodzielnego jedzenia układając je na blacie krzesełka do karmienia lub tradycyjnie.
Jeśli jesteś mamą starszaka (ok. 2 roku życia) zaangażuj go w przygotowanie posiłku. Opowiedz jak rośnie papryka i marchewka. Pozwól dziecku np. pokroić warzywa, dodać przyprawy. A może zorganizuj zawody, które warzywo chrupie głośniej? 🙂 Oswajanie z jedzeniem zwiększy szansę, że dziecko chętnie zje posiłek.