/
121 Views0
przepis na domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów

domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów to prawdziwy hit. Jeśli ich spróbujesz już inne nie będą Ci smakować. Są przepyszne! 

Domowe bułki do burgerów - składniki na 8-10 sztuk

  • 200 g mąki pszennej typ 1850
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki pszennej o niskim typie
  • 45 g drożdży
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 270 g ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • sezam do posypania
  • trochę roztrzepanego jajka do posmarowania

Domowe bułki do burgerów - przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąki, dodaj sól. W wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Następnie przelej do miski z mąkami i wyrabiaj ciasto.
  2. Z ciasta uformuj 8-10 bułek i pozostaw na blasze wyłożonej papierem do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie posmaruj bułki jajkiem i posyp sezamem.
  3. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach.

 

Przepis na TM

  1. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki zgodnie z gramaturą (drożdże dokładnie rozkrusz) i włącz tryb ciasto 2 min.
  2. Z ciasta uformuj 8-10 bułek i pozostaw na blasze wyłożonej papierem do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie posmaruj bułki jajkiem i posyp sezamem.
  3. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach.

Wartość odżywcza 1 sztuki

Kaloryczność: ok. 200-250 kcal (w zależności ile sztuk zrobisz)
Białko: ok. 9 g
Tłuszcze: ok. 5 g
Węglowodany: ok. 40 g

Wskazówki