/
577 Views0
Barszcz ukraiński. Zupa na diecie redukcyjnej

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński zupa na dietę redukcyjną

Buraki to przepyszne warzywa, które kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Są m.in źródłem żelaza, magnezu, fosforu oraz wapnia. Zawierają także sporą ilość kwasu foliowego. Dlatego też szczególnie polecane są kobietom w ciąży i planującym dziecko.

Buraki możesz włączyć do swojej diety przygotowując smakowity barszcz ukraiński. Super sprawdzi się na lekką kolację lub obiad. 

Barszcz ukraiński- składniki na 4 porcje

  • 2 małe buraki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 puszki fasoli
  • kość wieprzowa z mięsem
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku, ocet, lubczyk

Barszcz ukraiński - przygotowanie

  • Kość zalej wodą i gotuj z suszonym lubczykiem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie wyciągnij szumy małym siteczkiem. Powinno wyjść ok. 1,5-2l wywaru.
  • Mięso oddziel od kości i wrzuć z powrotem do uprzednio przecedzonego przez sitko wywaru.
  • Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
  • Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, odrobinę soli i gotuj do miękkości ziemniaków.
  • Dodaj fasolę, masło, dopraw do smaku pieprzem i octem, aby uzyskać optymalny na Ciebie poziom ostrości.
  • Gotową zupę posyp koperkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 150 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 23 g

Wskazówki